Salut!

Sunt dr. Şerban Damian, autorul cărţii ”Ecuaţia slăbirii”. Sunt medic; am absolvit Facultatea de Medicină Generală în cadrul UMF “Carol Davila”, Bucureşti, dupa care m-am specializat în medicină de familie, însă adevărata mea pasiune este nutriţia, aşa că am devenit nutriţionist sportiv în urma unei specializări la Comitetul Internațional Olimpic. Ulterior am terminat ca şef de promoţie un master în nutriţie şi siguranţă alimentară la UMF Bucureşti. În prezent sunt nutriţionistul echipei naţionale de fotbal a României, iar la Centrul Superfit din Bucureşti ajut oamenii să-şi descopere adevăratul potenţial fizic, cu ajutorul testelor speciale şi a programelor de nutriţie.

Colaborez frecvent cu diverse publicaţii şi televiziuni, particip la conferinţe şi susţin seminarii, iar în timpul liber mă antrenez pentru a participa la competiţii de alergare pe distanţe lungi (maraton).

Mi-am pus de multe ori întrebarea cum pot să îmi ajut mai mult pacienţii şi la un moment dat mi-a venit ideea acestei cărţi. Ştiu, sunt zeci de cărţi de nutriţie şi despre slăbire, informaţia pe net abundă, toată lumea se pricepe şi dă sfaturi care mai de care… Intenţia mea a fost să pot oferi pacienţilor mei şi, bineînţeles, nu doar lor, informaţia pe care o consider eu importantă şi necesară, sub forma unui ghid care nu înlocuieşte, ci completează interacţiunea cu nutriţionistul sau medicul. Este practic restul de informaţie pe care eu nu reuşesc să o transmit în cabinet, unde timpul este limitat, iar oamenii aşteaptă soluţii concrete şi mai puţină teorie. Partea proastă este că fără această „teorie”, soluţia concretă nu funcţionează la fel de bine şi nu produce întotdeauna schimbarea pe termen lung, adică exact ceea ce trebuie să urmărească fiecare pacient şi fiecare specialist.

Nu am pretenţia că am acoperit tot. Mai sunt atât de multe lucruri de ştiut, însă pentru cineva care nu are pregătire în nutriţie ar putea fi o bază de plecare sau măcar un cumul de cunoştinţe pentru provocările de zi cu zi, privind alimentaţia. Am încercat să folosesc un limbaj accesibil, fără a intra foarte adânc în detalii ştiinţifice. Cei care doresc să aprofundeze un anumit subiect pot găsi destule resurse în cărţile şi pe site-urile de specialitate. Unele dintre textele din acest ghid au mai fost publicate pe site-urile mele de-a lungul timpului, altele sunt noi. Nutriţia este un domeniu foarte dinamic, în care noutăţile apar în fiecare zi şi, cu cât aprofundezi mai mult diversele subiecte, realizezi cât de mult mai ai de studiat şi învăţat. Pentru că uneori poate să pară copleşitor volumul de informaţii, cel mai bine este să urmezi principiul „keep it simple”, adică să nu îţi baţi capul prea mult cu nu ştiu ce detaliu şi să scapi din vedere tabloul mare al problemei.

O să îţi prezint pe scurt conţinutul acestei cărţi.

Prima secţiune şi cea mai consistentă este cea dedicată nutriţiei. Vei găsi aici noţiuni de bază, dar şi o mulţime de elemente practice despre cum să îţi alegi alimentele, cum să le găteşti, cum să faci faţă cumpărăturilor şi sărbătorilor. În a doua secţiune am abordat subiectul „fierbinte” al scăderii în greutate. Am încercat să demontez, cu argumente, regimurile de înfometare şi nenumăratele diete comerciale, dar şi să explic ce înseamnă slăbirea corectă şi echilibrată. Trebuie să fac o menţiune: n-am putut să evit folosirea termenului „dietă” în diverse contexte, pentru că e prea adânc intrat în limbajul uzual, însă cred că nu o să fie dificil să înţelegi care este abordarea mea şi în ce direcţie merg recomandările mele. A treia secţiune face o scurtă trecere în revistă ale problemelor de la nivelul pielii, după o cură de slăbire. Secţiunea a patra abordează scăderea în greutate şi alimentaţia din perspectiva emoţiilor şi a psihicului. Acest capitol este unul foarte important, pentru că am observat în cazul multor pacienţi că aspectele emoţionale sunt de fapt cele care dictează dezordinea din viaţa lor, inclusiv în ceea ce priveşte alimentaţia şi încercările de scădere în greutate. Ultima secţiune a cărţii este o pledoarie pentru efort fizic şi sper să te convingă să începi să te mişti, dacă nu o faci deja. Cred foarte mult în importanţa activităţii fizice regulate şi a practicării unui sport şi pot să mă mândresc cu faptul că mulţi dintre cei care mi-au fost odată pacienţi au ajuns să se îndrăgostească de sport.

Aşadar, te invit să citeşti cartea mea şi apoi, dacă vrei, să îmi transmiţi impresiile tale despre conţinut. Iar dacă ai nevoie de ajutorul meu, mă poţi găsi oricând la Centrul Superfit din Bucureşti!