IAURTUL SI ALTE DERIVATE FERMENTATE DIN LAPTE SUNT ALIMENTE EXTREM DE VALOROASE PRIN CONTINUTUL DE PROTEINE DE FOARTE BUNA CALITATE, PROBIOTICE SI CALCIU
Consumul de iaurt stimuleaza scaderea ponderala şi sistemul imun, combate infecţiile cu Candida, reduce osteoporoza, amelioreaza artrita, îmbunatateste sanatatea colonului, creste biodisponibilitatea nutrienţilor.
Iaurtul este un produs lactat fermentat realizat prin adaugarea de culturi bacteriene in lapte si transformarea lactozei in acid lactic. Acest proces confera iaurtului un gust acru, racoritor si o consistenta unica, calitate care se reflecta in numele lui original turcesc, yogurt (de la verbul yogurtmak, care inseamna „a se ingrosa”). Iaurtul trebuie adaugat pe lista de fiecare data când mergem la cumparaturi. Cel mai de seama beneficiu al acestuia provine chiar din modul unic in care este fabricat. Culturile vii, active sunt cheia beneficiilor. Aceste culturi sunt practic bacterii „bune”, necesare functionarii optime a organismului si care impiedica bacteriile „rele” sa se dezvolte si sa produca o serie de boli. S-a demonstrat ca bacteriile „bune” previn infectiile tractului urinar. In timpul tratamentului cu antibiotice se distrug aceste bacterii si de aceea un consum regulat de iaurt poate reface nivelul lor. Culturile vii, active reduc nivelul de lactoza al iaurtului, transformându-l intr-o alternativa delicioasa pentru persoanele cu intoleranta la lactoza.
Iaurtul este foarte bogat in calciu, fiind astfel benefic pentru sanatatea oaselor si dintilor. Este si o sursa buna de proteine, precum si o sursa de fosfor, iod, potasiu, zinc, molibden si vitamine B2, B5, B12. Consumul zilnic a 100 grame de iaurt imbunatateste semnificativ profilul colesterolului prin scaderea colesterolului rau (LDL) si cresterea colesterolului bun (HDL). Daca incerci sa slabesti, consuma produse lactate cu continut scazut de grasimi, precum iaurtul, laptele de vaca si kefirul. Modul in care stimuleaza iaurtul reducerea stratului de grasime, pastrând in acelasi timp fibrele musculare, este inca un subiect de dezbatere. Calciul reduce capacitatea celulelor grase de a stoca grasime, astfel incât celulele ard mai mult sau poate fi cauzata de aminoacizii cu lant ramificat prezenti in produsele lactate. Indiferent care ar fi mecanismul, un studiu publicat in International Journal of Obesity indica faptul ca adaugarea de una sau doua portii de iaurt pe zi la un regim alimentar te poate ajuta sa accelerezi pierderea
de grasime si sa minimizezi pierderea de masa musculara – rezultatul optim pentru orice dieta. Consumul a cel putin 250 g de iaurt pe zi poate imbunatati nivelul vitaminei B1 si ajuta astfel la mentinerea unui apetit normal.
Consumul exagerat de dulciuri, sucuri de fructe pasteurizate, carne si prea mult alcool poate distruge flora intestinala. Consumul zilnic de iaurt este o cale de a restabili coloniile bacteriene sanatoase din tractul digestiv. Flora intestinala ajuta la digestie si actioneaza ca o bariera protectoare intre lumea exterioara si organism, impiedica alergenii, microbii si alte toxine sa deterioreze mucusul si nu permite anumitor substante daunatoare sa patrunda in sânge si sa produca boli. Iaurtul reduce sau elimina efectele unor alergii, eczemele, intoleranta la lactoza, astmul. Unele studii au aratat ca iaurtul care contine L.acidophilus poate preveni candidozele vulvovaginale. Pentru fetele aflate la pubertate, calciul obtinut din produsele lactate, din iaurt ajuta mai bine la dezvoltarea oaselor decât calciul oferit de suplimentele de sinteza. Calciul din lactatele acide este si mai eficient decât cel din lapte, deoarece acidul lactic prezent in aceste produse formeaza cu el lactat de calciu, solubil si usor absorbabil. De remarcat ca niciunul din factorii care se opun absorbtiei calciului in alte alimente (fitati, oxalati, fibre, grasimi greu digerabile) nu este prezent in lapte. Iaurtul poate fi inclus usor intr-o varietate de diete. Prin adaugarea de fructe, nuci, sau chiar bomboane de ciocolata un iaurt simplu se poate transforma intr-un desert delicios, care poate inlocui astfel un desert obisnuit, care contine mai multe calorii. In unele retete pentru clatite si placinte se poate inlocui laptele cu iaurtul.
IATA CÂTEVA MODALITATI DE A SAVURA UN IAURT:
- Adauga in iaurtul zilnic o mâna de nuci, precum si unele fructe de padure congelate sau fructe uscate pentru un mic dejun rapid, delicios si consistent.
- crema de iaurt, sare de mare si piper este un topping excelent pentru cartofi la cuptor sau alte legume fierte.
- Pentru a face un sos pentru o salata de legume se amesteca doar o ceasca de iaurt cu un sfert de ceasca de ulei de masline extravirgin si condimentele preferate.
- Intr-un pahar mare se poate prepara un parfait de iaurt punând alternativ straturi de iaurt si din fructele preferate.
- Adauga castraveti tocati si marar sau frunze tocate de menta, usturoi si ardei rosu intr-un iaurt simplu. Mananca aceasta salata delicioasa si racoritoare sau o poti folosi alaturi de pui la gratar sau carne de miel.
- Iaurtul este de baza ideala pentru dressinguri. Pune iaurt simplu in mixer cu apa suficienta pentru a atinge consistenta dorita. Adauga la acest amestec ierburi si condimente dupa gust (va urma…)
Comanda cartea dand click aici!